Kuulostaako tutulta?

Onko työyhteisössä välillä meininki, kuin hiekkalaatikolla?

Onko palavereissa silmien pyörittelyä, töksäyttelyä tai puhumattomuutta?

Onko vaikeaa ottaa asioita puheeksi?

Kaipaatko keinoja kiittää ja kannustaa?

Lamaannutko, kun pitäisi antaa palautetta? Meneekö palaute tunteisiin?

Viekö joku työyhteisössäsi tilaa loputtomalla puheellaan?


Nämä ovat työyhteisöissä yleisiä haasteita, joita Hyvä meininki!- koulutuskokonaisuus on kehitetty ratkaisemaan.


KOULUTUSLUPAUS:

Hyvä Meininki-koulutuskokonaisuuden jälkeen tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat työyhteisössä kehittyneet luoden turvallista työilmapiiriä. Omien tunteiden tunnistaminen ja niiden säätely vähentävät ristiriitoja työyhteisössä. Kuuntelun taidot ja selkeä viestintä auttavat ottamaan puheeksi hankaliakin asioita myönteisten lisäksi. Kaikki nämä taidot edesauttavat myös palautteen antamista ja vastaanottamista. Kun vuorovaikutuskulttuurista on luotu yhteinen, kunnioittava kohtaaminen työyhteisössä toteutuu ja mahdollistaa tavoitteellisen työskentelyn organisaatiossa. 

" Koulutus oli kattava ja täynnä asiaa. Käytännön harjoitukset todella mieluisia ja saatiin konkreettiset työkalut hankaliin tilanteisiin. Samat työkalut toimivat sekä työssä että kotona!" Nainen 37v.

Työyhteisön koulutuskokonaisuus


Hyvä meininki on koulutuskokonaisuus, joka kehittää työyhteisösi tunne- ja vuorovaikutustaitoja, ilmapiiriä ja vuorovaikutuskulttuuria. Koulutus on osallistava, kokemuksellinen ja hyvin käytännöllinen perustuen tutkittuun tietoon.

Hyvä meininki - koulutuskokonaisuus kehittää työyhteisösi tunnetaitoja, tunneilmapiiriä ja vuorovaikutuskulttuuria. Tunneilmapiiri voi olla kannatteleva ja motivoiva voima, toisaalta taas turvattomuutta ja kuormitusta aiheuttava asia työyhteisöissä. Tunneilmapiiri vaikuttaa niin työn tekemiseen kuin työntekijöiden hyvinvointiin. Tunneilmapiiriä voi kuitenkin kehittää – ja se on koko työyhteisön asia. Koko työyhteisön osallistuminen työhyvinvoinnin kehittämiseen lisää työntekijöiden sitoutumista uusiin toimintamalleihin.

Tunneilmapiiriä kehittäessä on syytä kiinnittää huomiota niin yksilöiden tunne- ja vuorovaikutustaitoihin kuin koko organisaation yhteiseen vuorovaikutuskulttuuriin. Kun työntekijöillä on taitoja kohdata omat tunteensa ja purkaa tunteitaan työpäivän aikana, he myös palautuvat työn rasitteista paremmin. Turvallinen tunneilmapiiri vaikuttaa suoraan työntekijöiden hyvinvointiin, mikä edistää työn sujuvuutta ja työntekijöiden motivaatiota, toiminnan tuloksellisuutta unohtamatta.


Myös johdon tunnetaitavuus edistää työn tavoitteiden saavuttamista. Tunneilmapiiriltään hyvinvoivassa työyhteisössä vuorovaikutus toimii: ristiriitoja on vähemmän tai ne pystytään ratkaisemaan nopeasti.

Hyvä meininki- koulutuskokonaisuudessa kehitetään yksilöiden työyhteisötaitoja vuorovaikutuksen, tunnetaitojen ja palautteen antamisen ja vastaanottamisen osalta. Lopuksi työyhteisölle rakennetaan pelisäännöt esimerkiksi palaute- tai vuorovaikutuskulttuuriin liittyen.


Kokonaisuus rakentuu kolmesta työpajasta, jotka toteutetaan noin kerran kuussa. Tämä mahdollistaa prosessimaisen oppimisen. Työpajojen painopiste on työyhteisötaidoissa ja niiden oppimisessa kokemuksellisesti.

Miten?

Ennen koulutuksen alkua työyhteisölle lähetetään kysely työpaikan tunneilmapiiristä, tunnetaidoista sekä vuorovaikutuksen haasteista sekä voimavaroista. Kyselyn avulla kouluttajat rakentavat parhaan koulutuskokonaisuuden työyhteisön avuksi.

Tämän jälkeen koulutus toteutetaan työpajoina yhdessä sovittuna ajankohtana, joko lähi- tai etätoteutuksena.

Työpajat
Työpajan alussa on yhteinen tutkittuun tietoon perustuva ja vuorovaikutteinen alustus (45min) päivän teemasta, jonka jälkeen osallistujat jaetaan työpajoihin ryhmän koosta riippuen. Ryhmässä työskennellään tarkoituksenmukaisissa pienryhmissä (esim. 2-6 henkeä). Työskentelymenetelmät ovat osallistavia ja kokemuksellisia harjoituksia. Työpajoissa osallistujat oppivat käytännön taitoja.


Yhden työpajan kesto on kolme tuntia. Kokonaisuus voidaan järjestää 10-1000 osallistujalle.

Työpajojen sisällöt

Työpaja 1.

Tunteet ovat aina läsnä työyhteisön toiminnassa ja siksi tunnetaitoja vahvistamalla edistetään toimivaa työyhteisöä ja sen hyvinvointia. Tässä osuudessa käsittelemme ja harjoittelemme tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja säätelyä, jotka kaikki ovat opittavissa olevia taitoja. Omien ja toisten tunteiden ymmärtäminen auttavat turvallisen ilmapiirin luomisessa ja vaikuttavat osaltaan myös organisaation liiketoiminnan tulokseen. Siksi on hyvä lisätä yhteisön tunnetajua 

Työpaja 2. Vuorovaikutustaidot ovat olennainen osa työyhteisötaitoja ja niiden tietoinen kehittäminen vahvistaa turvallista organisaatiokulttuuria. Työpajassa paneudutaan selkeään itseilmaisuun erityisesti palautteenantotilanteissa. Harjoittelemme antamaan korjaavaa ja kiittävää palautetta sekä vastaanottamaan niitä, myös tunteet huomioiden. Rakentava, kannustava ja oikea-aikainen palaute lisää työntekijöiden motivaatiota, sitoutumista ja kyvykkyyden kokemuksia. Aktiivisen kuuntelun taidot ovat välttämättömiä palautekeskusteluissa ja tilanteissa, joissa on näkemyseroja. Kuuntelemalla myös vahvistetaan nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemusta ja lisätään yhteenkuuluvuuden tunnetta työyhteisössä.

Työpaja 3. Palautteen antamista helpottaa, kun työyhteisössä tiedetään, mitä palaute tarkoittaa, millä tavoin ja mistä sitä annettaan sekä käytössä on yhdessä luotu suunnitelma palautekäytännöstä. Tässä työpajassa luodaan yhteisöllisesti ja jokaisen osallisuudesta huolehtien työyhteisön pelisäännöt palaute- tai vuorovaikutuskulttuuriin.
Saadut tuotokset toimitetaan esihenkilöille jatkotoimenpiteitä varten.


Esihenkilöt osallistuvat työyhteisön kolmeen työpajaan sekä heille järjestettävään kahteen syventävään työpajaan. Esihenkilöiden osio tarjoaa heille kollegiaalista tukea ja apua haastaviin vuorovaikutus- ja palautetilanteisiin sekä palautekulttuurin pelisääntöjen jalkauttamiseen työyhteisössä. Järjestämme tunne- ja vuorovaikutustaidoista räätälöityjä kokonaisuuksia. Kysy näistä tarjous.


Syventävä työpaja esihenkilöille

Haastavat vuorovaikutustilanteet

Tässä osuudessa käsitellään lyhyen ennakkotehtävän pohjalta esihenkilöiden kokemia haastavia vuorovaikutus- ja palautetilanteita sekä sovelletaan työyhteisön työpajoista opittuja taitoja niihin. Lisäksi vahvistetaan ymmärrystä psykologisesta turvallisuudesta ja sitä luovista tekijöistä työyhteisössä.

Turvallisen palautekulttuurin rakentaminen työyhteisössä

Tässä työpajassa käsitellään työyhteisön laatimia pelisääntöjä ja kiteytetään niistä koko organisaation palautekulttuurin suuntaviivat. Samoin laaditaan suunnitelma pelisääntöjen jalkauttamista ja seurannasta työyhteisössä, unohtamatta myönteisyyden vahvistamista ja onnistumisten juhlimista.

Ota yhteyttä